Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΛ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ;


Όχι, κάτι τέτοιο, δηλαδή ότι με την υπέρυθρη θέρμανση μπορούμε να έχουμε ζέστη μόνο όσο είμαστε πολύ κοντά στα πάνελ, δεν ισχύει.

Όπως εξηγούν εταιρίες του χώρου των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν η ισχύς του πάνελ μας δεν είναι επαρκής για να καλύψει έναν χώρο. Οπότε τότε ζεσταίνει μόνο τοπικά το χρήστη, αν αυτός βρίσκεται κοντά στο πάνελ, ενώ, όταν είναι μακρύτερα από το πάνελ, ο χρήστης κρυώνει.

Όταν το πάνελ έχει επαρκή εγκατεστημένη ισχύ για έναν χώρο, τότε, όπου και να τοποθετηθεί, θα ζεστάνει ολόκληρο το χώρο και τον χρήστη. Αλλά προτιμούμε να το τοποθετούμε και πάλι κοντά στις συνήθεις θέσεις του χρήστη για να μη χάνονται τα πλεονεκτήματα της απευθείας ακτινοβόλησης, τα οποία είναι τα εξής δύο:

Α) Εξοικονόμηση ενέργειας: Η θερμότητα που αισθανόμαστε είναι ο μέσος όρος του αθροίσματος της θερμοκρασίας του αέρα και της απευθείας ακτινοβολίας που λαμβάνουμε, η οποία έχει μεγαλύτερη ένταση όταν η απόσταση μεταξύ πάνελ και χρήστη είναι μικρή. Όταν λοιπόν το πάνελ είναι κοντά στο χρήστη και επομένως η ένταση της απευθείας ακτινοβολίας μεγάλη, τότε δεν χρειαζόμαστε υψηλή θερμοκρασία αέρα για να επιτευχθεί η επιθυμητή αισθητή θερμότητα, με αποτέλεσμα την οικονομία στην ενέργεια.

Β) Γρήγορη αίσθηση θερμότητας: Όταν ο χρήστης μπει σε έναν κρύο χώρο, ενεργοποιήσει το πάνελ και καθίσει στη συνήθη θέση του, η οποία όμως βρίσκεται κοντά στο πάνελ, δέχεται την απευθείας ακτινοβολία και δε χρειάζεται να περιμένει να ανέβει η θερμοκρασία όλου του χώρου για να ζεσταθεί και ο ίδιος. Αρκούν 10 λεπτά περίπου μέχρι το πάνελ να αποκτήσει επαρκή θερμοκρασία (περίπου 60ο C), ώστε να ακτινοβολεί εντατικά. Με την απευθείας ακτινοβολία ο χρήστης θα αισθάνεται σχεδόν το ίδιο καλά όπως και όταν φτάσει το θερμόμετρο στους 21ο C.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...