Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ - ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


                                                                                      Θέμα ημερών είναι πλέον οι ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου κρατάει στα χέρια του το χριστουγεννιάτικο δωράκι,  την εισήγηση δηλαδή της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (χαμηλής τάσης) από την 1η Ιανουαρίου.

Αν και η ΔΕΗ ζητούσε μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, η ΡΑΕ προτείνει η αναπροσαρμογή να μην ξεπεράσει το 13%, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει μικρότερες -ακόμα- αυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές) και θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης.

Η πρώτη δόση των αυξήσεων, που έρχεται την Πρωτοχρονιά μαζί με τον Άγιο Βασίλη, αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 8%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει από την τρόικα την παράταση κατά τουλάχιστον έως το 2014 της απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο η εταιρεία θα αποφασίζει μόνη της για το ύψος των αυξήσεων.


Την ίδια ώρα αλλαγές αναμένονται και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Τα ΚΟΤ Ι και ΙΙ είναι οι φθηνότερες κατά 30% χρεώσεις ρεύματος για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και τους τρίτεκνους και οι χαμηλότερες κατά 35% για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους.
Σε αυτές τις κατηγορίες, ισχύει η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί το όριο των 800 κιλοβατώρων να αυξηθεί στις 1.400 και 1.600 το τετράμηνο, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στο ΚΟΤ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...