Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις-κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-λόγω της λειτουργίας τζακιών που είναι αυξημένη φέτος, εξαιτίας της επιβάρυνσης στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, η εμφάνιση του νέφους από τα τζάκια  απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες και φορείς όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο πρόκειται να ξεκινήσουν μεγάλη έρευνα για το θέμα. Στόχος σύμφωνα με δηλώσεις στα Νέα του διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, Βαγγέλη Γερασόπουλου, είναι να διαπιστωθεί η χημική σύσταση του νέφους ώστε να ξέρουν για το τι ακριβώς πρόκειται αλλά και τα επίπεδα συγκεντρώσεων του και η κατανομή του στον ουρανό.  

Πάντως μέχρι στιγμής οι επιστήμονες επισημαίνουν μεν αυτό νέο είδος ρύπανσης, αλλά δεν μπορούν και να προδικάσουν, αν και πόσο βλαβερό είναι. Όμως, όπως λένε οι ειδικοί, οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από την καύση εγκλωβίζονται μέχρι τις πρωινές ώρες σε υψόμετρο 100-1000 μέτρων λόγω του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.

 Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν τα Νέα, το 80% των διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 διαθέτουν τζάκι. Κατά τους επιστήμονες η κάπνα από τα τζάκια επιβαρύνει πολύ περισσότερο τον αέρα μέσα στα διαμερίσματα.

Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...