Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ


Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών για αυξημένη εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερνή.

Χαρακτηριστικά, μολονότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης σχεδόν εξαπλασιάστηκε λόγω της εξίσωσης, ανερχόμενος στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, τα έσοδα του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του νέου μέτρου (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2012) αυξήθηκαν μόλις κατά 36 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, έναντι στόχου αυξημένων εσόδων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκαν κατά 60 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το τελευταίο δίμηνο του 2011.

Επιπλέον, μικτά είναι τα πρόσημα όσον αφορά τις επιπτώσεις της εξίσωσης των ειδικών φόρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς, μολονότι παρατηρείται μείωση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει ανοίξει νέο «παράθυρο» στο λαθρεμπόριο ναυτιλιακού καυσίμου.

Υπενθυμίζεται πως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) ζητεί, μεταξύ άλλών, την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, και επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...