ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Υπέρυθρη θέρμανση: Ένας νέος αλλά πολλά υποσχόμενος τρόπος θέρμανσης

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;

Τα πάνελ αποδίδουν ιδανικά σε κλειστούς χώρους (ή χώρους που κλείνουν με παράθυρα), αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους

ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΤΙΜΕΣ

Πόσο κοστίζουν τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης;

ΠΟΣΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση για το κόστος θέρμανσης με πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Από τι αποτελούνται και πώς λειτουργούν τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ


Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μεθόδους θέρμανσης, έτσι και στην περίπτωση των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης υπάρχουν κάποιοι βασικοί «κανόνες» οι οποίοι μας επιτρέπουν να απολαύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα οφέλη που προσφέρουν τα συγκεκριμένα συστήματα, χωρίς προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε αφενός στο που θα εγκαταστήσουμε τα πάνελ μας ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα χειριζόμαστε μετά την εγκατάσταση.
Πάνελ οροφής ή τοίχου;
Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης διατίθενται σε μια ποικιλία διαστάσεων ενώ μπορούν να τοποθετηθούν είτε στον τοίχο είτε στην οροφή.
Όσον αφορά τα συστήματα οροφής, το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ευρεία διάχυση της θερµότητας, ενώ τα πάνελ επιτοίχιας τοποθέτησης «στοχεύουν» περισσότερο προς το σηµείο όπου κάθονται οι χρήστες, ανάλογα µε το χώρο.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, ένας συνδυασµός πάνελ οροφής και τοίχου µπορεί κατά περίπτωση να είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσµατική θερµική απόδοση.
Όταν ένα πάνελ είναι επαρκές για τα τετραγωνικά του χώρου σας, θα σας ζεστάνει όπου κι αν το τοποθετήσετε, αρκεί να µην εµποδίζεται από ξένα αντικείµενα όπως π.χ. έπιπλα ή κουρτίνες.
Εάν έχουμε να κάνουμε με έναν μεγαλύτερο χώρο, ενδείκνυται η τοποθέτηση των επιτοίχιων πάνελ κοντά στο χρήστη και σε ύψος 1 µέτρου, µιας και η ένταση της θερµικής εκποµπής µειώνεται µε το τετράγωνο της απόστασης. Το βασικό πλεονέκτηµα της κοντινής τοποθέτησης είναι πως ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιµένει να ζεσταθούν τα δοµικά στοιχεία του χώρου για να ζεσταθεί και ο ίδιος. Μέσα σε περίπου 10 λεπτά, όπου το πάνελ θα έχει πλέον φτάσει τη µέγιστη σταθερή του απόδοση, ο χρήστης µπορεί να απολαύσει τη ζέστη πριν καν βελτιστοποιηθεί η συνολική θερµοκρασία του χώρου.
Τα πάνελ οροφής είναι ιδανικά για τοποθέτηση στην οροφή της κρεβατοκάµαρας, αν και καλό θα είναι η τοποθέτηση του πάνελ να είναι τέτοια που να φροντίζει ώστε τα πόδια σας να ζεσταίνονται περισσότερο από το κεφάλι σας
Τι πρέπει να αποφύγετε
Επιπλέον, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα θερμαντικά πάνελ, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες κατά την τοποθέτησή τους.
1. Τα πάνελ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καλύπτονται από αντικείμενα ή υφάσματα διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπερθέρμανσης.
2. Η τοποθέτηση των πάνελ δεν θα πρέπει να γίνεται κοντά σε μπανιέρες, ντους, πισίνες ή άλλες πηγές νερού καθώς επίσης δεν θα πρέπει να προκληθεί το βρέξιμο ή βύθισμά του σε νερό
3. Δε θα πρέπει οι καναταλωτές να τρίβουν ή να αλλιώνουν το φινίρισμα της πρόσοψης του πάνελ, καθώς αυτό θα καταστρέψει την επιφάνεια του, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αποδόσή του
4. Κάθε πάνελ πρέπει να απέχει από άλλα αντικείμενα τουλάχιστον μισό μέτρο από την πρόσοψή του και 10εκ. από τα πλάγια.
5. Για να επιτεχυθεί μέγιστη απόδοση, προτείνεται το ύψος τοποθέτησης των πάνελ επιτοίχιας στήριξης να μην ξεπερνά το ένα μέτρο.
Ασφάλεια
Παρά τον ελάχιστον κίνδυνο εγκαύματος που ενέχουν τα θερμαντικά πάνελ, θα πρέπει να προσέχουμε να μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στα πάνελ. Μπορεί στην όψη να μοιάζουν ακόμη και με πίνακες ζωγραφικής, ωστόσο τα συγκεκριμένα συστήματα είναι ηλεκτρικές συσκευές υψηλής τάσης και σε κάθε περίπτωση αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά που ακόμη δεν έχουν γνώση των συνεπειών ενός ηλεκτρικού ατυχήματος.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ



Τα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, με βάση το μέγεθός τους και τη χημική τους σύσταση, είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης. Οι επί ένα μήνα μετρήσεις των επιστημόνων δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιουργείται τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όταν συνδυάζεται η καύση ξύλων με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια).
Σε αυτό το κεντρικό συμπέρασμα κατέληξε το πείραμα που οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ -ΘΑΛΗΣ. Οι επιστήμονες έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στο «Δημόκριτο», όπου παρουσίασαν τα πρώτα συμπεράσματά τους. Όπως είπαν, ευτυχώς αυτές οι συνθήκες ήταν σχετικά σπάνιες το φετινό χειμώνα, αλλά «δεν πρέπει να επαναλάβουμε ως χώρα αυτό το ‘πείραμα’ υψηλών εκπομπών και τις επόμενες χρονιές, ελπίζοντας ότι η φύση θα δείξει κατανόηση».
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες των Πανεπιστημίων Αιγαίου (καθ. Χ. Πηλίνης, συντονιστής του προγράμματος), Πατρών (καθ. Σ. Πανδής), Κρήτης (καθ. Ν. Μιχαλόπουλος), Ιωαννίνων (επ.καθ. Ν. Χατζηαναστασίου) και των ερευνητικών κέντρων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» (δρ. Κ. Ελευθεριάδης, δ/ντής ερευνών), Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (δρ. Ε. Γερασόπουλος, δ/ντής ερευνών) και Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ (καθ. Α. Νένες).
Οι ερευνητές επεσήμαναν, ότι λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών από τα μέσα Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε εκτεταμένη καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετά επεισόδια «αιθαλομίχλης» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Για την παρακολούθηση των επιπέδων της χειμερινής ατμοσφαιρικής ρύπανσης πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 10 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2013 λεπτομερείς μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, με εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις, στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις.
Το πείραμα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ-ΘΑΛΗΣ, με θέμα «Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας».
Μετρήσεις έγιναν στο Θησείο, στην Αγ. Παρασκευή και στην Πεντέλη για την Αθήνα (από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου), στη Θεσσαλονίκη (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου), στην Πάτρα (από το Πανεπιστήμιο Πατρών), στο Ηράκλειο (από το Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στα Ιωάννινα (από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης).
Παράλληλα έγιναν μετρήσεις και στους απομακρυσμένους σταθμούς «Φινοκαλιά» στο Λασίθι (από το Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στο «ΝΕΟ-Navarino Environmental Observatory» στη Μεσσηνία (από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ακαδημία Αθηνών).
Αναλυτικότερα, τα κυριότερα πρώτα συμπεράσματα από τις μετρήσεις είναι τα εξής:
Οι συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων τις κρύες νύχτες με άπνοια έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, οι μέγιστες ωριαίες συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στο Θησείο, ήσαν περίπου 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στο κέντρο της Πάτρας πάνω από 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Για σύγκριση, το όριο (ετήσιος μέσος όρος) για την συγκέντρωση των σωματιδίων PM2,5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
• Στις νυχτερινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης, πάνω από το 90% οφειλόταν σε μικρά σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5). Τα σωματίδια αυτά είναι πιο διεισδυτικά από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης διαμέτρου και συνεπώς ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.
• Οι υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρούνταν από περίπου τις 7 το βράδυ μέχρι και τις 3 το πρωί, με μέγιστο επίπεδο λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
• Η καύση ξύλων ήταν υπεύθυνη σχεδόν αποκλειστικά (συνεισφορά άνω του 80%) για τις υψηλές συγκεντρώσεις τις νυχτερινές ώρες.
• Τα σωματίδια από την καύση των ξύλων αποτελούνταν κατά 80% από οργανικές ενώσεις, κατά 10% από στοιχειακό άνθρακα (μη καθαρό γραφίτη) και κατά 10% από ανόργανα άλατα (χλωριούχο κάλιο, θειικό κάλιο κλπ). Οι εκατοντάδες οργανικές ενώσεις συμπεριλαμβάνουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ιδιαίτερα τοξικές ενώσεις), αλκάνια, μονο- και δι-καρβοξυλικά οξέα, διτερπενοικά οξέα κλπ.
• Κατά ευτυχή συγκυρία, όπως τονίστηκε, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό χειμώνα (ο φετινός Ιανουάριος ήταν περίπου κατά 3,5 βαθμούς θερμότερος του περσινού, δυνατός αέρας και βροχή) περιόρισαν πολύ τη συχνότητα των επεισοδίων ρύπανσης. Έτσι, για παράδειγμα στο Θησείο οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM2,5 ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μόνο έξι νύχτες κατά τη διάρκεια των 30 ημερών των μετρήσεων. Σε τρεις από αυτές τις νύχτες ξεπέρασαν και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις, παρουσιάσθηκαν παρόμοια προβλήματα. Για παράδειγμα στην Πάτρα οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM2,5 ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο δώδεκα νύχτες κατά τη διάρκεια του μήνα των μετρήσεων. Σε πέντε από αυτές τις νύχτες ξεπέρασαν και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Παρόμοια εικόνα υπήρξε και στα Ιωάννινα, με τα επίπεδα των ανθρωπογενούς προέλευσης σωματιδίων να ξεπερνούν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε 19 περιπτώσεις κατά την διάρκεια του μήνα των μετρήσεων και σε πέντε από αυτές και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Μέχρι στιγμής, ο μικρότερος αριθμός υπερβάσεων παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και οι θερμοκρασίες είναι γενικώς υψηλότερες.
Ταυτόχρονα με τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων, σε συγκεκριμένες νύχτες μετρήθηκαν και σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων (τολουόλιο, ξυλόλια κλπ). Η ύπαρξη αυτών των ενώσεων αποδεικνύει την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών. Οι συγκεντρώσεις αυτών των τοξικών ενώσεων τη νύχτα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις τους κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.
Τις κρύες νύχτες (ελάχιστη θερμοκρασία μικρότερη των 5 βαθμών Κελσίου) με άπνοια, αυτά τα σωματίδια και αέρια παγιδεύονται σε ένα στρώμα λίγων εκατοντάδων μέτρων πάνω από το έδαφος, φτάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...