ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Υπέρυθρη θέρμανση: Ένας νέος αλλά πολλά υποσχόμενος τρόπος θέρμανσης

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;

Τα πάνελ αποδίδουν ιδανικά σε κλειστούς χώρους (ή χώρους που κλείνουν με παράθυρα), αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους

ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΤΙΜΕΣ

Πόσο κοστίζουν τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης;

ΠΟΣΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση για το κόστος θέρμανσης με πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Από τι αποτελούνται και πώς λειτουργούν τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ ΠΑΝΕΛ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΩ;


Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο (εκτυπώσιμη επιφάνεια) ή γυαλί/καθρέφτη και προσφέρονται σε μια ποικιλία διαστάσεων για τοποθέτηση στον τοίχο ή την οροφή.

Το βασικό πλεονέκτημα των πάνελ οροφής, είναι η ευρεία διάχυση της θερμότητας, ενώ τα πάνελ επιτοίχιας τοποθέτησης «στοχεύουν» περισσότερο προς το σημείο όπου κάθονται οι χρήστες, ανάλογα με το χώρο. Ένας συνδυασμός πάνελ οροφής και τοίχου μπορεί κατά περίπτωση να είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσματική θερμική απόδοση.



[image]
[image]
[image]

Όταν ένα πάνελ είναι επαρκές για τα τετραγωνικά του χώρου σας, θα σας ζεστάνει όπου κι αν το τοποθετήσετε, αρκεί να μην εμποδίζεται από ξένα αντικείμενα όπως π.χ. έπιπλα ή κουρτίνες. Σε ένα μεγαλύτερο χώρο, ενδείκνυται η τοποθέτηση των επιτοίχιων πάνελ κοντά στο χρήστη και σε ύψος 1 μέτρου, μιας και η ένταση της ακτινοβολίας μειώνεται με το τετράγωνο της απόστασης. Το βασικό πλεονέκτημα της κοντινής τοποθέτησης είναι πως ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιμένει να ζεσταθούν τα δομικά στοιχεία του χώρου για να ζεσταθεί και ο ίδιος. Μέσα σε περίπου 10 λεπτά, όπου το πάνελ θα έχει πλέον φτάσει τη μέγιστη σταθερή του απόδοση, ο χρήστης μπορεί να απολαύσει τη ζέστη πριν καν βελτιστοποιηθεί η συνολική θερμοκρασία του χώρου.

Δείτε τα παρακάτω σχήματα σχετικά με τη σωστή τοποθέτηση των πάνελ.


[image]



ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΥΘΡΑ ΠΑΝΕΛ;


Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης μπορούν να εγκατασταθούν στον τοίχο και στην οροφή ή να σταθούν στο δάπεδο με προαιρετική βάση δαπέδου ώστε να μπορείτε να τα μετακινείτε σε όλους τους χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Βασική λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξετε είναι πως τα πάνελ θα πρέπει να «κοιτάζουν» προς τους εσωτερικούς τοίχους του χώρου και όχι π.χ. προς τα παράθυρα. 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;

Πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τους χώρους όπου μπορείτε να εγκαταστήσετε πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης. Τα πάνελ αποδίδουν ιδανικά σε κλειστούς χώρους (ή χώρους που κλείνουν με παράθυρα), αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, χάρη στην άμεση μετάδοση της θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα, ανεξάρτητα από τον ενδιάμεσο αέρα.
Ιδανικοί χώροι για τις κατοικίες είναι τα δωμάτια συχνής διαβίωσης (π.χ. σαλόνι, κρεβατοκάμαρα), ενώ άμεσα είναι τα οφέλη εγκατάστασης πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης στις εξοχικές κατοικίες, ειδικά αν αυτές βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η μοναδική ικανότητα των πάνελ Infrared στην αποβολή της υγρασίας, θα ευνοήσει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτές.
Επίσης, τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε πολύ μεγάλους χώρους, οι οποίοι είναι αδύνατο να θερμανθούν συνολικά με οποιοδήποτε συμβατικό μέσο θέρμανσης που βασίζεται στην ανακύκλωση θερμών αέριων μαζών. Η εγκατάστασή σε στρατηγικά σημεία (τοίχους και οροφή) ώστε να θερμαίνουν μόνο τους χώρους όπου βρίσκονται οι άνθρωποι τις περισσότερες ώρες, εξασφαλίζει άριστη θέρμανση και οικονομία, αφού δεν απαιτείται πλέον η συνεχής λειτουργία κάποιου μεγάλου και ενεργοβόρου συστήματος θέρμανσης.
Τα πλεονεκτήματα της απευθείας μετάδοσης της θερμότητας στα σώματα ωφελούν άμεσα πολλές ακόμη περιπτώσεις χώρων όπως:
Χώρους εστίασης
Εργοστάσια, βιοτεχνίες και αποθήκες
Μεγάλες αίθουσες αναμονής
Κλινικές και χώρους θεραπείας νοσημάτων του αναπνευστικού

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;

Για να δούμε πώς γίνεται ο καθαρισμός των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Αφού τα πάνελ κρυώσουν εντελώς, σκουπίστε τα με ένα μαλακό ύφασμα, ελαφρώς νοτισμένο με ένα ήπιο καθαριστικό διάλυμα. Σε περίπτωση εκτύπωσης, μην χρησιμοποιήσετε κανένα υγρό και καθαρίστε τα μόνο με ένα πολύ απαλό ξεσκονόπανο ή «φτερό».

ΠΟΣΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;


Αξιοποιώντας τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρµανσης σε σχέση µε το τρέχον κόστος του πετρελαίου µπορείτε να εξοικονοµήσετε έως και 80%σε σχέση µε τα συµβατικά µέσα θέρµανσης!
∆είτε το παρακάτω διάγραµµα για περισσότερες πληροφορίες. 

ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ;


Με δεδοµένο τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούν και εκπέµπουν τη θερµότητα τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρµανσης, παρουσιάζονται τα παρακάτω ενεργειακά πλεονεκτήµατα:
• Μικρά φορτία ενέργειας για τη θέρµανση του χώρου
Σε αντίθεση µε τα κλιµατιστικά, τα αερόθερµα και τα καλοριφέρ, τα πάνελ που θερμαίνουν με υπέρυθρη θέρμανση ζεσταίνουν απευθείας τα δοµικά στοιχεία του χώρου και τους ανθρώπους, χωρίς απώλειες για τη θέρµανση του ενδιάµεσου αέρα. Τα συµβατικά µέσα θέρµανσης χρειάζεται να λειτουργήσουν πολλές περισσότερες ώρες από τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρµανσης προκειµένου να επιτύχουν - µάλιστα - υποδεέστερα αποτελέσµατα ως προς τη θέρµανση του χώρου. 
• Διατήρηση της θερµότητας ακόµη και µετά από αερισµό του χώρου
Τα θερµαντικά µέσα που βασίζονται στην κυκλοφορία ρευµάτων θερµού αέρα έχουν ένα σηµαντικό µειονέκτηµα. Με του που θα ανοίξετε τα παράθυρά σας, ο θερµός αέρας του χώρου θα χαθεί άµεσα και θα χρειαστεί πολλή ώρα µέχρι ο χώρος σας να επανέλθει στα προηγούµενα επίπεδα θερµοκρασίας. Στο µεταξύ, όλη η ενέργεια που καταναλώσατε θα πάει χαµένη. Αντίθετα, η Υπέρυθρη Θερµότητα απορροφάται από τα δοµικά στοιχεία του χώρου καιπαραµένει σε αυτά, χωρίς να επηρεάζεται από τον αέρα του χώρου. Ακόµη κι αν ανοίξετε τα παράθυρα, µόλις τα κλείσετε ο χώρος θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα θερµικής άνεσης.
• Μεγιστοποίηση µόνωσης από την αφύγρανση των τοίχων
Η υγρασία είναι καλός αγωγός της θερµότητας και άρα ένας υγρός τοίχος µεταφέρει την εσωτερική θερµότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον, προκαλώντας άµεσες απώλειες. Μεταδίδοντας τη θερµότητα απευθείας στους τοίχους και τα υπόλοιπα στερεά σώµατα του χώρου, η Υπέρυθρη Θέρµανση στεγνώνει την υγρασία βαθιά µέσα στα υλικά, µε αποτέλεσµα τη σταθεροποίηση της θερµότητας και τη σαφώς µικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρησή της. 

ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ


Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης αποτελούνται από μια ειδική θερμομονωτική πλάκα, ίσου μεγέθους με το εμβαδόν της πρόσοψής τους. Το υλικό κατασκευής της πλάκας είναι το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη, ένας πρακτικά άκαυστος θερμοσυσσωρευτής ο οποίος διαρρέεται από μια συστοιχία ηλεκτρικών αντιστάσεων που δεν πυρακτώνονται. Όπως κάθε σώμα που θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, έτσι και το πολυϊμίδιο άνθρακα γραφίτη όταν θερμαίνεται συσσωρεύει ένα μέρος της θερμότητας και ένα άλλο το εκπέμπει ως Υπέρυθρη Θερμότητα.


Το βασικό πλεονέκτημα του πολυϊμιδίου άνθρακα γραφίτη είναι πως εκτός του ότι φέρει κατά πολύ ανώτερες θερμικές ιδιότητες από οποιοδήποτε συμβατικό θερμαντικό σώμα, συνεχίζει την εκπομπή ήπιας θερμότητας ακόμη κι όταν το πάνελ σβήσει. Το κέρδος στην κατανάλωση είναι φυσικά άμεσο, ειδικά αν τα πάνελ συνδυαστούν με θερμοστάτες.

Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης εκπέμπουν τη θερμότητα με 45 μοίρες άνοιγμα προς τα αριστερά και τα δεξιά από τα άκρα της πρόσοψής τους, με ωφέλιμη ακτίνα θέρμανσης τα 3 μέτρα.

ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;


Η Υπέρυθρη Θέρμανση είναι ο μόνος τρόπος θέρμανσης που μιμείται πιστά τον φυσικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η θερμότητα στο ίδιο μας το ηλιακό σύστημα ή αν θέλετε τον τρόπο με τον οποίο μας ζεσταίνει ο ήλιος καθημερινά. 
Ο τρόπος που η φύση επέλεξε να ζεσταίνει το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τα ρεύματα θερμού αέρα, αλλά η έκθεσή μας στην ευεργετική Υπέρυθρη Θερμότητα του ήλιου.
Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης που αξιοποιούνται ευρέως σήμερα, βασίζονται κατ’ εξοχήν στην κυκλοφορία θερμών ρευμάτων αέρα, κάτι που αντιτίθεται άμεσα στον φυσικό τρόπο διάδοσης της θερμότητας και είναι - τελικά - επιβλαβές για τον άνθρωπο. Η θέρμανση με ρεύματα ζεστού αέρα, είναι ασύμβατη με τα κύτταρα των έμβιων οργανισμών.
Τόσο τα καλοριφέρ όσο και τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα, δεσμεύουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο του χώρου και τον ανακυκλοφορούν ζεσταμένο, με «βίαιο» τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάδευση τηςσκόνης και των μικροοργανισμών στο χώρο, ενώ παράλληλα, οι γύρω τοίχοι που είναι πιο ψυχροί από τον αέρα, υγροποιούν μέρος αυτού που επικάθεται επάνω τους (δημιουργείται δηλαδή υγρασία).

Επίσης, τα μέσα θέρμανσης που αξιοποιούν τα ρεύματα αέρα παρουσιάζουν και ένα ακόμη μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την διαφορά θερμοκρασίας στα δομικά στοιχεία του χώρου, όπου μεταξύ οροφής και δαπέδου παρατηρείται διαφορά έως και 7°C.
Ένας ιατρός - πνευμονολόγος λοιπόν, είναι εύκολο να σας εξηγήσει τις επιβλαβείς συνέπειες της κυκλοφορίας της σκόνης και των μικροοργανισμών στον αέρα που αναπνέετε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις άσθματος και αλλεργικές εξάρσεις.

Η Υπέρυθρη Θέρμανση από την άλλη, ζεσταίνει το χώρο «ήπια» και ομοιόμορφα και έτσι, όχι μόνο δεν αναδεύει τη σκόνη αλλά εξασφαλίζει και την ομοιογενή θερμοκρασία των δομικών στοιχείων, με διαφορές ίσες ή μικρότερες των μόλις 2°C.

ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;


Όπως έχουμε αναφέρει ξανά (δείτε εδώ Είναι η υπέρυθρη θέρμανση ασφαλής για τον άνθρωπο;), η υπέρυθρη θέρμανση δεν είναι μια καινούρια τεχνολογία καθώς υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και έβρισκε εφαρμογή κυρίως στην ιατρική και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια Μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό αλλά και αρκετά προσιτή για τον μέσο καταναλωτή.

ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ;


Είναι πολύ πιθανό ένας καταναλωτής ακούγοντας τη λέξη “Υπέρυθρη” να σκεφτεί αρνητικά και να υποθέσει ότι πρόκειται για μία μέθοδο επικίνδυνη για τον άνθρωπο και την υγεία του. Για να δούμε όμως πόσο ασφαλής είναι η θέρμανση μέσω υπέρυθρων πάνελ δηλ. ηλεκτρικών πάνελ που θερμαίνουν μέσω της εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Η ακτινοβολία έχει πολλές μορφές, άλλες επιβλαβείς (π.χ. υπεριώδης) και άλλες ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. υπέρυθρη). Η Υπέρυθρη Ακτινοβολία αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε μια ποικιλία από ιατρικές εφαρμογές, ευεργετικές για τον άνθρωπο.

Η ευεργετική αυτή ακτινοβολία αποτελεί το κύριο μέρος της ηλιακής, την οποία και δεχόμαστε όλοι καθημερινά. Αντίθετα, το υπεριώδες μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου είναι επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται η μακρά έκθεση σε αυτό.

Από το σύνολο του 1kW ενέργειας περίπου που δεχόμαστε από τον ήλιο στο ζενίθ του, τα 527W είναι υπέρυθρη ακτινοβολία, τα 445W ορατό φως και τα 32W είναι η υπεριώδης ακτινοβολία.

Συνεπώς, η Υπέρυθρη Θέρμανση δεν διαφέρει σε τίποτε από την οικεία, ευεργετική θερμότητα που δεχόμαστε από τον ήλιο στην καθημερινότητά μας και φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Δείτε εδώ αναλυτικά: Γιατί η υπέρυθρη θέρμανση είναι ο πιο ασφαλής και υγιεινός τρόπος θέρμανσης

ΥΠΕΡΥΘΡΑ ΠΑΝΕΛ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


Η υπέρυθρη θέρμανση, δηλ. η θέρμανση με πάνελ που εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη έναντι οποιουδήποτε άλλου συμβατικού μέσου θέρμανσης.

Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης προσφέρουν μέγιστη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50% σε σχέση με τα συμβατικά θερμαντικά μέσα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και 80% σε σχέση με τα κλιματιστικά και τα συμβατικά ηλεκτρικά θερμαντικά.

Είναι εξαιρετικά απλά και ασφαλή στην εγκατάσταση και τη χρήση τους και προσφέρουν επίσης:

• Απέριττη αισθητική
• Υγιεινό, φυσικό τρόπο θέρμανσης
• Εντελώς αθόρυβη λειτουργία
• Αξιοπιστία λόγω απουσίας κινούμενων μηχανισμών
• Περιορισμό της κυκλοφορίας της σκόνης στο χώρο
• Αποτροπή δημιουργίας μούχλας στους
τοίχους
• Τόνωση του ανοσοποιητικού
• Αντιμετώπιση ρευματισμών

ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ, ΑΕΡΟΘΕΡΜΑ ΚΛΠ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;


Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των συμβατικών μέσων θέρμανσης όπως είναι τα καλοριφέρ, τα αερόθερμα και τα κλιματιστικά είναι τα εξής:

• Ανόμοια κατανομή της θερμότητας.
• Διαφοροποιήσεις έως και 7°C μεταξύ οροφής και δαπέδου.
• Άμεση θερμική απώλεια κατά τον αερισμό του χώρου. Ο θερμός αέρας χάνεται άμεσα μόλις ανοίξετε τα παράθυρα και χρειάζεται πολλή ώρα για να επανέλθει επαρκής θερμότητα στο χώρο.
Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά το θέμα της υγείας. Ποια είναι αυτά;
• Ανάδευση σκόνης. Τα ανοδικά ρεύματα του θερμού αέρα μεταφέρουν τη σκόνη και τα μικρόβια προς τα πάνω, ανακυκλώνοντάς τα στο χώρο, εντείνοντας τον κίνδυνο αλλεργιών.
• Ψυχρές και υγρές επιφάνειες. Ο αέρας δεν μεταδίδει αποδοτικά τη θερμότητα στα στερεά σώματα και έτσι οι τοίχοι αργούν να ζεσταθούν, παραμένοντας πάντα ψυχρότεροι από τον αέρα.

Ο ζεστός αέρας που έρχεται σε επαφή με τους ψυχρούς τοίχους, υγροποιείται και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μούχλας.

Και πάμε τώρα στο οικονομικό ζήτημα το οποίο άλλωστε είναι και εκείνο που «καίει» περισσότερο τους καταναλωτές. Οι συμβατικοί τρόποι θέρμανσης δημιουργούν σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις οι οποίες οφείλονται στα εξής:

• Υψηλό κόστος λειτουργίας. Η κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων. Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα, φέτος θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 1,45 ευρώ το λίτρο. Η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, παραμένει φθηνότερη σχεδόν κατά 40% σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
• Υψηλό κόστος συντήρησης. Οι καυστήρες και τα κλιματιστικά φέρουν μηχανικά μέρη και άρα πρέπει να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά.
• Υψηλό κόστος εγκατάστασης. Τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης (λέβητες, καλοριφέρ, κλιματιστικά κ.λ.π.) έχουν υψηλό κόστος και απαιτήσεις χώρου (σε τετραγωνικά) για την εγκατάστασή τους.
• Απώλεια μόνωσης λόγω υγρασίας. Οι υγροί τοίχοι οδηγούν σε απώλεια μόνωσης, που με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;


Η υπέρυθρη θέρμανση είναι όντως ο πλέον φυσικός και υγιεινός τρόπος θέρμανσης καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης που  μιμείται πιστά τον φυσικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η θερμότητα στο ίδιο μας το ηλιακό σύστημα ή αν θέλετε τον τρόπο με τον οποίο μας ζεσταίνει ο ήλιος καθημερινά.

Ας το εξηγήσουμε όμως λίγο αυτό. Ο τρόπος που η ίδια η φύση έχει «διαλέξει» να μας ζεστάνει δεν είναι μέσω ρευμάτων θερμού αέρα αλλά μέσω της έκθεσης των ανθρώπινων σωμάτων στην ευεργετική υπέρυθρη θερμότητα του ήλιου.

Οι συμβατικοί τρόποι θέρμανσης που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται βασίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην κυκλοφορία θερμών ρευμάτων αέρα, κάτι που αντιτίθεται άμεσα στον φυσικό τρόπο διάδοσης της θερμότητας και είναι - τελικά - επιβλαβές για τον άνθρωπο. Και αυτό διότι ηθέρμανση με ρεύματα ζεστού αέρα, είναι ασύμβατη με τα κύτταρα των έμβιων οργανισμών.

Συσκευές όπως τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα, δεσμεύουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο του χώρου και τον ανακυκλοφορούν ζεσταμένο με «βίαιο» τρόπο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας έρχεται  η ανάδευση της σκόνης και των
μικροοργανισμών στο χώρο, ενώ παράλληλα, οι γύρω τοίχοι που είναι πιο ψυχροί από τον αέρα, υγροποιούν μέρος αυτού που επικάθεται επάνω τους (δημιουργείται δηλαδή υγρασία).

Παράλληλα, υπάρχει ένα ακόμη μειονέκτημα των σωμάτων θέρμανσης που αξιοποιούν τα ρεύματα αέρα. Αυτό είναι η διαφορά θερμοκρασίας στα δομικά στοιχεία του χώρου, όπου μεταξύ οροφής και δαπέδου παρατηρείται διαφορά έως και 7°C.

Είναι πολύ εύκολο ένας ιατρός πνευμονολόγος να σας εξηγήσε τις επιβλαβείς συνέπειες της κυκλοφορίας της σκόνης και των μικροοργανισμών στον αέρα που αναπνέετε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις άσθματος και αλλεργικές εξάρσεις.

Η Υπέρυθρη Θέρμανση από την άλλη, ζεσταίνει το χώρο «ήπια» και ομοιόμορφα και έτσι, όχι μόνο δεν αναδεύει τη σκόνη αλλά εξασφαλίζει και την ομοιόμορφη θέρμανση των δομικών στοιχείων, με διαφορές ίσες ή μικρότερες των μόλις 2°C.

ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ;




Επειδή η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά γνωστή στην Ελλάδα και επειδή ενδεχομένως αρκετοί να... τρομάξουν στο άκουσμα της λέξης «υπέρυθρη», αξίζει να κάνουμε μια εισαγωγή σχετικά με το τι είναι η υπέρυθρη θέρμανση.

Πρόκειται λοιπόν για μια τεχνολογία με αρκετές καινοτομίες, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει την εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή που εκπέμπει ο ήλιος, αλλά και το ανθρώπινο σώμα.

Η εκπομπή αυτής της ενέργειας είναι επίσης γνωστή και ως Βιογενετικό Υπέρυθρο, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά η  ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα στερεά σώματα, είτε πρόκειται για οργανικά είτε για ανόργανα (άνθρωποι, ζώα, αντικείμενα) θερμαίνονται απευθείας, χωρίς να απαιτείται η θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα.

Με αυτό τον τρόπο, οι απώλειες της θερμικής ενέργειας είναι πρακτικά μηδενικές, αφού η Υπέρυθρη Θερμότητα μεταφέρεται ομοιογενώς στα σώματα, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος αέρας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η θέρμανση με υπέρυθρες αναπτύχθηκε από ιατρικούς επιστήμονες και αξιοποιείται για τις αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, τις θερμοκοιτίδες, τις σάουνες αλλά και μια ποικιλία από θεραπευτικές εφαρμογές.

Εν τέλει, η υπέρυθρη θέρμανση θεωρείται αντικειμενικά η πλέον εξελιγμένη, ασφαλής και αποδοτική τεχνολογία θέρμανσης, με τα περισσότερα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...